Produkcja i wykorzystanie krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe
Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Pawłowicach oraz Zakład Doświadczalny Oceny Odmian w Kochcicach brały udział w projekcie „Produkcja i wykorzystanie krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe” objętych Programem Obszarów Wiejskich 2014-2020. W dniach 06.06.-04.07.2024 łącznie odbyło się 5 spotkań realizowanych w ramach tego wydarzenia.
Wzięły w nich udział 125 osoby. Uczestnikami demonstracji byli: rolnicy, domownicy rolników, osoby zatrudnione w rolnictwie oraz przedstawiciele gospodarstw. Celem szczegółowych spotkań były demonstracje odmian roślin bobowatych grubonasiennych i soi, wybranych na podstawie Listy Odmian Zalecanych (LOZ) w województwie śląskim.
Na powierzchni 5 ha można było zobaczyć odmiany grochu, bobiku, łubinu wąskolistnego, łubinu żółtego oraz soi. Przybliżona została agrotechnika uprawy soi i roślin bobowatych z jednoczesną lustracją w okresie wegetacji roślin.
Omówiono zagadnienia związane z doborem odmian, ilością wysiewu, nawożeniem, a szczególną uwagę zwrócono na wartość pokarmową uzyskanej paszy.
Głównym celem demonstracji było promowanie oraz upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań stosowanych w produkcji oraz wykorzystanie krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe.